Tormakrémleves és krumplis tészta
2020.04.06
Tormakrémleves
Hozzávalók
- 3 k olaj
- 1 k liszt
- 2 dltejszín
- só, bors, ízlés szerint
- 3 kanál olajon halvány zsemleszínű rántást készítünk, megsózzuk.
- A lángról levéve belekeverjük a picit előre pirított, friss, reszelt tormát,
- vagy az ecetes üveges tormát, kb. 1 evőkanál / fő, ízlés szerint bővíthető.
- 3dl/ fő vízzel felöntve felfőzzük, majd tejszínes habarással beállítjuk a sűrűségét,
- mennyiségét, sóval, fehérborssal ízesítjük.
Betétnek lehet adni hozzá pirított kenyérkockát, (böjtben, vagy vegetáriánusoknak), lazaccsíkot, füstölt sajtot... /vagy a bőjtön kívüli időben a Polgár Pince szerint pirított mangalicasonka szirmot./
Parikás krumpli / Krumplipaprikás
Hozzávalók
- fél dl olaj
- 1 db apróra vágott hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- ½ TV paprika szintén apróra vágva
- 1/4 kg burgonya karikára vágva
- 1 ek őrölt piros paprika
- ½ paradocsom, v, fél dl paradicsomlé
- só, bors,őrölt köménymag ízlés szerint
- 15-20 dk száraz tészta, nagykocka
- Az olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát és parikát a zúzott fokhagymával. halvány sárgára,
- közben kissé sózzuk meg. Amikor kész a hagymánk akkor tegyük rá a tisztított és egészben! megmosott felkarikázott burgonyát.
- Keverjük el,öntsünk rá annyi vizet, hogy félig lepje, majd adjuk hozzá az őrölt piros paprikát és a fűszereket.
- Keverjük össze és lassú tűzön főzzük 25-30 prcig, lefedve. Közben többször keverjük át. Ennyi idő alatt elkészül és a
- bugonyák egy része szétfő és jó konzisztenciájú fözelékszerű lesz. Aki levesesebben kedveli, igény szerint "húzza fel" vízzel, de ne felejtse el utánfűszerezni.
- Aki szereti megszórhatja kedvenc sajtjával. vagy tejföllel.
- Böjtön kívüli idöben is kedveljük, akkor nálunk nem maradhat el belőle a házi mangalica kolbász.
- / Ha véletlenül maradna belőle, ne add a kutyának, mert ő nem tudja megemészteni, a cica nem szereti és nagyon finom krémleves készülhet belőle./
- Egy fazékban főzzük ki a száraz tésztánkat, sós vízben és szűrjük le majd adjuk a paprikásurgonyánkhoz és
- már kész is a krumplis tészta, vagy más szóval mondva a gránátoskocka.
Jó étvágyat kívánok!
A leveshez a Barrique érlelésű Chardonnay borunkat javaslom amelyik 1 éve viseli a " CITY OF LONDON WINE" címet
A krumplis tésztához pedig szintén egy pohár Polgár Fűszeres Kadarka Siller passzol a legjobban.
Váljék Egészségetekre!
Polgár Katalin