Karalábéleves és mákos tészta
2020.04.02
Karalábéleves
Hozzávalók
- 1 nagyobb karalábé
- 2 kanál olaj
- 1 ek liszt
- 1 tk vaj
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- ½ cs petrezyelyem.
- 1 ek rizs
- só, bors, szerecsendió ízlésszerint
- A karalábét metisztítjuk, megmossuk és 1x1 cm-s darabokra vágjuk.
- A forró olajon gyorsan átpirítjuk, megszórjuk 1 k liszttel sózzuk,borsozzuk és átkeverjük .
- Felöntjük 8 dl vízzel, beletesszük a rizst és puhára főzzük.
- Közben keverjük simára a tejszínt és a tejfölt és hőkiegyenlítés mellett öntsük a levesünkbe.
- Egyet forralunk rajta, de csak 1 perc maximum, belekeverjük a vajat.
- Már tálalhatjuk is. Tálaláskor szórjuk meg vágott petrezselyemzölddel.
Mákos tészta
Hozzávalók
- 25 deka száraz tészta, széles metélt
- 2-3 ek olaj
- 10 deka darált mák
- 2-3 ek porcukor
- só
- Egy kb 4-5 literes fazékba forraljunk sós vizet, főzzük meg benne a széles metéltet,
- Ha már megfőtt szedjük ki a vízből, csepegtessük le.
- Tegyük egy tálba és olajozzuk meg, majd keverjük össze a darált mákkal és a pocukorral.
- Ha szükséges, akkor sózhatjuk, cukrozhatjuk még.
Jó étvágyat kívánok!
A mai ebédünkhöz egy természetes félédes bort javaslok, az Ezüsthárs borunkat.
Kedves egészségükre!
Polgár Katalin