Habart burgonyaleves, paradicsomos rizottó
Habart burgonyaleves, paradicsomos rizottó
2020.04.01
Habart burgonyaleves
Hozzávalók
- 5 db közepes burgonya
- 1 db baérlevél
- 1 db kisebb hagyma
- 1 c fokhagyma
- 1 dl tejföl
- 2 ek olaj
- 1 tk vaj
- 1kk ő pirosparika
- só, bors, tárkony
- A megtisztított apró kockákra vágott burgonyát tegyük fek főni kb 1liter sós vízben a babérlevéllel.
- Főzzük addig, amíg puha nemlesz a burgonya. Köben az apróra vágottt hagymát és fokhagymát dinszteljük meg az olajon.
- Tegyük hozzá apiros paprikát, / amit eli s hagyhatunk/ a leves negyedét kb, burgonyástól,
- az 1 dl tejfölt és mixeljük el a hagymás habarást. Öntsük vissza a levesünbe és forraljuk még max. 1 percig.
- Ha kész, dojuk a tetejére az 1 tk. vajat.
Paradicsomos rizottó
Hozzávalók
- 1 bögre rizs (megmosva és leszűrve)
- 1 kisebb hagyma apróra vágva
- 2 kanál olaj
- 1 kanál vaj
- 2 bögre víz
- fél bögre paradicsomlé
- só, bors, bazsalikom ízlés szerint
- pár deka reszelt sajt
- A hagymát megdinszteljük az olajon, majd rátesszük a lecsepegtetett rizst.
- Megsózzuk, majd átkeverjük a forró hagymás olajon alacsonyra tesszük alatta hőt
- és felöntjük a 2 bögre forró!!! vízzel, ezt követően lefedjük alufóliával és egy jól záródó fedővel.
- Lassú tűzön tartjuk 10 percig kb., majd levesszük a fedőt, hozzáadjuk a paradicsomlevet, sót, borsot
- és bazsalikomot és folyamatosan kevergetjük. addig, amíg a risszemek megpuhulnak és az egész rizsünk
- krémes állagú lesz.A vége felé adjuk hozzá a sajtot és a vajat is.
- Tálaláskor még plusz megszórhatjuk egy kis sajttal.
Jó étvágyat kívánok!
A Kadarka Siller egy remek bor.
A mai ebédhez sem tudok jobbat elképzelni.
Váljék EGÉSZSÉGETEKRE!
Polgár Katalin