Habart bableves, lángos
Habart Bableves
Hozzávalók
- Előző napról maradt 2 adag bableves
- 1dl tejföl
- 1ek liszt
- 1tk mustár
- só, bors, tárkony ízlés szerint
Most nagyon gyorsan elkészülhet a levesünk.
- Az előző napról megmaradt a bablavesünk fele.
- Valamennyi benne főtt zöldséget aprítsuk fel és tegyük vissza a levesbe.
- Melegítsük fel és készítsük el a habarást. Keverjük össze az 1 ek lisztet a tejföllel és a mustárral.
- Hígítsuk fel a habarást egy adag levessel, ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis meleg vizet is.
- Öntsük a habarást a levesünkhöz és melegítsük lassan gyöngyözésig. (Lassú forrásig.)
- Állítsuk be ismét a sót és borsot a levesben és adjunk hozzá egy mokkáskanál tárkonyt.
Már tálalhatjuk is a levesünket.
Lángos
Hozzávalók
- 0,5 kg liszt
- 1 db tojás / el is hagyható/
- ½ kk szódabikarbóna
- 1 tk só
- 3 dl kaukázusi kefír / vagy másféle /
- fél dl olaj
- 2,5 dkg élsztő
- 1 tk cukor
- fél dl tej
- 2-3 dl olaj a sütéshez.
A fél dl tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sót, a tojást, az olajat és a felfuttatott élesztőt.
Majd mehet a tálba a kefír és dagasszunk közepesen lágy tésztát. Tehetjük kézzel vagy akár géppel is.
Én mindíg kézzel kezdem, de utána géppel fejezem be. A tésztát kelesszzük duplájára.
Ez történhet hidegen is, de akkor minimum 8-10 órán át haggyuk dolgozni a tésztát.
(Ennél a hideg kelesztésnél a glutén nagyobb mennyisége tud átalakulni)
Ha szobahőmérsékleten kelesztünk akkor, kb 1 óra alatt lesz jó a tésztánk.
A tésztából szaggassunk olajos kézzel nagyobb diónyi daradokat,
gömbölyítsük át haggyuk pihenni kb. 10-15 percet, majd nyujtsuk ki
szintén olajos kézzel a lángosokat és forró olajban süssük ki.
Szedjük ki kéztörlő papírra, hogy a felesleges olajat felszivassuk róla.
Nem kell az összes tésztát felhasználnunk, mert egy műanyagtasakban a hütöben
napokig eltárolható.
Kínálhatjuk fokhagymás tejföllel, sajttal vagy mind a kettővel.
A gyermekek szívesen fogyasztják lekvárra is.
Jó étvágyat kívánok!
A mai ebédhez a Polgár Rozé Cuvée-t javaslom.
Váljék egészségükre!
Polgár Katalin