Habart bableves, lángos

2020.03.28

Habart Bableves

Hozzávalók

  • Előző napról maradt 2 adag bableves
  • 1dl tejföl
  • 1ek liszt
  • 1tk mustár
  • só, bors, tárkony ízlés szerint

Most nagyon gyorsan elkészülhet a levesünk.

  • Az előző napról megmaradt a bablavesünk fele.
  • Valamennyi benne főtt zöldséget aprítsuk fel és tegyük vissza a levesbe.
  • Melegítsük fel és készítsük el a habarást. Keverjük össze az 1 ek lisztet a tejföllel és a mustárral.
  • Hígítsuk fel a habarást egy adag levessel, ha szükséges, tehetünk hozzá egy kis meleg vizet is.
  • Öntsük a habarást a levesünkhöz és melegítsük lassan gyöngyözésig. (Lassú forrásig.)
  • Állítsuk be ismét a sót és borsot a levesben és adjunk hozzá egy mokkáskanál tárkonyt.

Már tálalhatjuk is a levesünket.

Lángos

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 1 db tojás / el is hagyható/
  • ½ kk szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 3 dl kaukázusi kefír / vagy másféle /
  • fél dl olaj
  • 2,5 dkg élsztő
  • 1 tk cukor
  • fél dl tej
  • 2-3 dl olaj a sütéshez.

A fél dl tejben a cukorral futtassuk fel az élesztőt.

A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a szódabikarbónát, a sót, a tojást, az olajat és a felfuttatott élesztőt.

Majd mehet a tálba a kefír és dagasszunk közepesen lágy tésztát. Tehetjük kézzel vagy akár géppel is.

Én mindíg kézzel kezdem, de utána géppel fejezem be. A tésztát kelesszzük duplájára.

Ez történhet hidegen is, de akkor minimum 8-10 órán át haggyuk dolgozni a tésztát.

(Ennél a hideg kelesztésnél a glutén nagyobb mennyisége tud átalakulni)

Ha szobahőmérsékleten kelesztünk akkor, kb 1 óra alatt lesz jó a tésztánk.

A tésztából szaggassunk olajos kézzel nagyobb diónyi daradokat,

gömbölyítsük át haggyuk pihenni kb. 10-15 percet, majd nyujtsuk ki

szintén olajos kézzel a lángosokat és forró olajban süssük ki.

Szedjük ki kéztörlő papírra, hogy a felesleges olajat felszivassuk róla.

Nem kell az összes tésztát felhasználnunk, mert egy műanyagtasakban a hütöben

napokig eltárolható.

Kínálhatjuk fokhagymás tejföllel, sajttal vagy mind a kettővel.

A gyermekek szívesen fogyasztják lekvárra is.

Jó étvágyat kívánok!

A mai ebédhez a Polgár Rozé Cuvée-t javaslom.

Váljék egészségükre!

Polgár Katalin