Gombapörkölt
Hozzávalók 2 személyre:
- 30 dk gomba
- ½ dl olaj
- 1 közepes hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- kevés maradék paprika és paradicsom, akár 1 csapott ek. sűrített is lehet
- 1-2 tk ő piros paprika
- 1 csapott ek liszt
- só és ő bors ízlés szerint
- A galuskához.
- 2 db tojás
- 1 púpos ek tejföl
- 1 ek olaj,a tésztába és 2 ek a kifőtt tésztára
- ½ dl víz
A champion (csiperke) gombát én mindig megtisztítom. Sokan nem teszik, de úgy tanultam hogy a bőre nehezebben emészthető, ezért lehúzom, szárazra törlöm és feldarabolom közepes darabokra.
A hagymát, apró kockákra vágom, a maradék/ kb. 1/2 db paprikát is, és a forró olajon megdinsztelem, de mindjárt az elején kissé megsózom. /Így könyebben puhul./
Amikor kész, akkor hozzáadom a paradicsomot és elmixemelem egy botmixerrel a dinsztelt hagymát.
Ráteszem a gombát, fokhagymát, borsot kicsit lepírítom és megsózom. Ez pár perc csak.
Ezt követően megszórom az 1 kanálliszttel és engedem hogy a liszt felszívja az olajat, majd jöhet rá annyi hidegvíz, hogy lszószos állagú legyen.
Lehet dúsítani igény szerint 1-2 db keményre főtt tojással, vagy 1kanál tejföllel, de akkor már parikás és nem pörkölt.
A galuska kifözéséhez a vizet feltesszük főzni egy mélyebb lábasban.
A 2 tosást egy tálban felverjük, hozzátesszük a tejfölt, a sót és annyi lisztet, hogy kenényebb galuska tésztánk legyen.
Ezt visszahígitjuk a fél deci vízzel lágy galuska tésztává, majd a forró sós vízbe szaggatjuk. Galuskaszagatóval gyorsabb, de kézzel müködik egy idő után. Addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
Érdemes megtanulni, mert sok ételhez,remek köret, de a tojásos galuska is egy remek tavaszi étel.
A kifőtt galuskákat alaposan lecsepegtetve tehetjük azonnal egy tálba is és mindjárt locsoljuk meg pár kanál olajjal.
Ha szükséges még sózhatunk rajta, aki szereti tehet rá még 1-2 kanál tejfölt is.
Friss parikával, paradicsommal díszithetjük.
Tápláló böjti étel.
Jó étvágyat kívánok!
Aki szereti az étkezést egy pohár borral zárni, annak javaslom a Polgár Kadarka Sillert.
Egészségetekre!
Polgár Katalin