Burgonya krémleves paprikásan és császármorzsa
2020.04.09
Burgonya krémleves paprikásan
Hozzávalók
- U az, mint a 2 személyre készítendő paprikás krumplihoz, csak vegyük annak a 2/3 mennyiségét.
- 1 dl tejszín
- só, bors, kömény ízlés szerint.
- Készítsünk közepes lével egy krumplipaprikást
- Tegyük hozzá az 1 dl tejszínt és mixeljük simára.
- Tegyünk hozzá annyi vizet, hogy krémes állagú legyen a levesünk.
- Tegyük vissza a lángra és rövid idő alatt forraljuk fel.
- Betétnek adhatunk hozzá pirított hagymakockát, füstölt hal vagy sajt darabokat,
- vagy a buronyából félretett krumplikockákat. /Böjtön kívül pirított kolbászt, sonkát, szalonnát..../
Már tálalhatjuk is!
Császármorzsa
Hozzávalók
- 10 dkg liszt
- 2 db tojás
- 1,5 dl tej
- kevés mazsola / el is maradhat/
- 2-3 deka vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- A palacsintatésztához hasonlóan keverjük össze a lisztet, tejet és a tojássárgákat.
- A csomómentességet úgy érjük el, hogy fokozatosan adagoljuk a tejet a liszthez.
- A tojásfehérjékből verjünk jó kemény habot, és óvatosan forgassuk bele a masszába.
- Tegyünk a tésztába egy csipet sót, vaníliás cukrot és a mazsolát.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, és lassan öntsük bele a masszát.
- Fedő alatt süssük kb. 5-6 percig. Ha már pirosra sült,
- fakanállal vágjuk fel 4 részre, fordítsuk meg,
- és a másik oldalt is pirítsuk meg fedő alatt.
- Végül daraboljuk fel kisebb darabokra a tésztát,
- szórjunk rá egy kanál cukrot és úgy süssük tovább kevergetve.
- Melegen, porcukorral meghintve és lekvárral vagy befőttel vagy szörppel tálaljuk.
Én vörösboros szőlőlekvárral tálaltam.
Jó étvágyat kívánok!
A mai ebédünkhöz a Polgár Pincészet Portugieser borát javaslom.
Egészségünkre!
Polgár Katalin